Kuchnia japońska nie cieszy się w Polsce tak dużą popularnością jak chociażby kuchnia hiszpańska czy włoska. Nie da się jednak ukryć, że pewne dania kuchni japońskiej są znane na całym świecie. Mowa tu chociażby o sushi. Tak naprawdę jednak kuchnia kraju Kwitnącej Wiśni ma nam znacznie więcej do zaoferowania. Warto byłoby więc poznać jej tajniki.
Jakie przyprawy wykorzystywane są w kuchni japońskiej?
Kuchnia japońska swój wyjątkowy smak zawiera cennym przyprawom. Jedną z najbardziej znanych jest sos sojowy. Do jego wyprodukowania używa się przede wszystkim ziaren fermentowanej soi. Można jednak przyrządzić go również z prażonych ziaren pszenicy, o czym nie każdy wie. Warto zaznaczyć, że kuchnia japońska oferuje różne rodzaje sosów sojowych. Najpopularniejszy jest jednak ciemny sos sojowy. Do niektórych dań wykorzystuje się jednak jasny sos z soi. Jak smakuje ten wyjątkowy specyfik?
Jest on dość słony oraz wyrazisty. Z tego też względu do niektórych dań wzbogacanych sosem sojowym nie dodaje się już soli. Sos sojowy stanowi prawdziwą skarbnicę wielu witamin i minerałów. Kolejną często używaną w kuchni japońskiej jest chrzan japoński, określany również mianem wasabi. Ta przyprawa charakteryzuje się niezwykle ostrym i wyrazistym smakiem. Wasabi jest najczęściej dodawane do sushi. Mirin jest zaś niezwykle słodką i płynną przyprawą. Powstaje ona jako skutek uboczny fermentacji ryżu. Używany jest przede wszystkim jako składnik marynaty określanej mianem teriyaki. Nie sposób również nie wspomnieć o sosie ostrygowym, który również bardzo często wzbogaca smak potraw. Charakteryzuje się on niezwykle wyrazistym smakiem oraz aromatem. Warto natomiast zaznaczyć, że w Kraju Kwitnącej Wiśni niezmiernie rzadko stosowany jest pieprz. Japończycy zazwyczaj nie mają potrzeby używania go. Jeżeli zależy im na podkreśleniu wyrazistego charakteru danego dania, posiłkują się zazwyczaj wspomnianym już chrzanem japońskim.
Jakie są najpopularniejsze napoje japońskie?
Kuchnia japońska słynie również z charakterystycznych napoi. Jednym z bardziej popularnych jest matcha latte. Ten wyjątkowy napój powstaje na bazie mleka oraz sproszkowanej herbaty matcha. Do przygotowania napoju można wykorzystać mleko krowie, a także roślinne. Do przygotowania jednego napoju będzie potrzebna nam szklanka mleka oraz około jedna trzecia łyżeczki zielonej herbaty. Kolejnym popularnym napojem jest sake czyli tak zwane wino ryżowe. To zdecydowanie najpopularniejszy japoński alkohol. Ponadto, w Japonii namiętnie pije się herbatę, nie tylko wspomnianą już matchę. Przede wszystkim pita jest herbata zielona. W Kraju Kwitnącej Wiśni przywiązuje się ogromną wagę do sposobu parzenia herbaty. Niełatwo jednak opanować tę trudną sztukę. Herbata zielona popijana jest często do każdego posiłku. W Japonii pija się również kawę. Zazwyczaj mieszkańcy tego kraju sięgają po jamajską kawę. Nie ma natomiast znaczenia to, czy jest to kawa rozpuszczalna czy też parzona. Trzeba jednak przyznać, że kawa nie jest popijana w Japonii tak chętnie jak wspomniana już herbata.
Dodatkowe informacje. Sprawdź sushi w Warszawie i skosztuj wszystkich smaków japońskiej kuchni - dowiedz się więcej.