Zielona japońska herbata – w jaki sposób pomaga na odchudzanie?

Zapewne każdy z nas pragnie, aby jego sylwetka zawsze była szczupła, a już na pewno by była pozbawiona zbędnego tłuszczu. Do tego konieczne jest prowadzenie zdrowego trybu życia, a jak wiadomo wiąże się to z wieloma wyrzeczeniami i poświęceniami. Nie wystarczy jednak tylko sama dieta bądź aktywność fizyczna. Najlepiej kiedy łączymy to ze sobą, dodając do tego jeszcze zdrowe nawyki, jak np. regularne picie zielonej herbaty. Okazuje się, że ta posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn oraz odchudzające. Ogólnie, bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Warto wiedzieć, skąd bierze się jej takie działanie.

Nie wiele osób wie, że Gyokuro to najdoskonalsza japońska herbata. Przygotowywana według receptur od wielu pokoleń. Jej wyjątkowe właściwości i smak, znane są już na całym świecie. Chcąc jednak sięgnąć po nieco tańsze alternatywy, nie można spodziewać się, że klasyczna ekspresowa zielona herbata, będzie w stanie zastąpić nam produkty, które dostępne są w najlepszych herbaciarniach. Co więcej, patrząc na wygląd liści, zawartość kofeiny, smak oraz zapach, będziemy w stanie odróżnić od siebie poszczególne odmiany zielonej herbaty. Istnieje jeszcze wiele innych kwestii, które mają na to wpływ. Eksperci uznają, że najzdrowszy gatunek zbierany jest z samego rana, jeszcze przy obecności rosy. Nie mniej istotny będzie chociażby sposób zawijania liści, czy też miejsce pochodzenia danej herbaty.

W czym tkwi sekret zielonej herbaty i jej właściwości?

Ciężko byłoby odnaleźć wszystkie kwestie, które w wypadku herbaty zielonej bezpośrednio oddziałują na jej wyjątkowe działanie. Istnieje bowiem wiele składowych, zaczynając już od momentu zerwania samych liści, które nie później niż godzinę po tym, powinny zostać przerobione, aby nie doszło do ich procesu fermentacji. Jest to niezwykle ważne, gdyż tylko w takim wypadku, mogą zostać zachowane wszelkie najważniejsze właściwości zielonej herbaty, które tak bardzo cenimy.

Dlaczego to aż tak zdrowa herbata? Wydaje się, że duży wpływ na to ma długa lista zdrowych składników, jak np. antyoksydanty, polifenole oraz katechiny. Nie sposób zapomnieć też o całej gamie lipidów, garbików, mikroelementów, witamin oraz aminokwasów. Tak naprawdę, to tylko promil tego co powoduje, że zielona to najzdrowsza herbata.

Chudnij wraz z piciem zielonej herbaty

To prawda, napój z zielonej herbaty pomoże nam w odchudzaniu, jednak powinniśmy go traktować jako dodatek do zbilansowanej diety, a nie jako lek bądź zamiennik czegokolwiek. Herbatę na odchudzanie powinno się pić przed samym zaśnięciem, przygotowując sobie napar z drugiego parzenia, gdyż ten odpowiednio przygotuje nas do snu, rozluźniając i uspokajając.

Największy wpływ na odchudzające właściwości zielonej herbaty mają katechiny, a szczególnie substancja o nazwie – galusan epigallokatechiny. Pomaga ona bowiem w aktywacji enzymów trawiennych, przyspiesza utlenianie tłuszczy i redukcję tkanki tłuszczowej, wspiera metabolizm wątroby, a jednocześnie hamuje wchłanianie się tłuszczów.

Parzenie zielonej herbaty – łatwo popełnić błąd!

Musimy pamiętać o tym, że parzenie zielonej herbaty wygląda inaczej niż chociażby w wypadku czarnej. Na pewno nie możemy wykorzystać wody z kranu, która jest twarda i nasycona chlorem. Najlepsza tutaj będzie woda miękka, wolna od chloru, ale także od wapnia. Warto przefiltrować zatem wodę, albo użyć mineralną wodę niegazowaną.

Jedną łyżeczkę suszu, wystarczy zalać szklanką gorącej, aczkolwiek nie wrzącej wody. Pożądana temperatura to około 80 stopni Celsjusza. Susz, powinien parzyć się od około 3 do 4 minut. Co ciekawe, znawcy zielonej herbaty z Chin i Japonii, wylewają napar z pierwszego parzenia, wykorzystując do picia dopiero kolejne.