Obecnie żyjemy w czasach, w których otacza nas przetworzona żywność zawierająca barwniki, aromaty i środki konserwujące. Jej codzienne spożywanie nie jest obojętne dla naszego organizmu. Coraz więcej osób ma problemy ze zdrowiem, które w dużej mierze wynikają z nieprawidłowych nawyków żywieniowych i sięgania po produkty, zawierające ogromną ilość chemii. Są jednak mięsa tradycyjne, wytwarzane dawnymi technikami - czy warto je kupować?
Mięso tradycyjne na talerzu
O pewnego czasu obserwujemy powrót do tradycyjnej kuchni, w której produkty wyrabiane są dawnymi technikami. W jej skład wchodzą produkty o naturalnym pochodzeniu, które są przygotowywane do spożycia poprzez gotowanie, pieczenie, wędzenie. Brakuje w nich substancji chemicznych i słynnych "E", które bardzo negatywnie odbijają się na naszym zdrowiu. Do wyrobu tradycyjnych dań wykorzystuje się naturalne środki konserwujące, takie jak sól lub cukier oraz wysoką temperaturę. Mięso tradycyjne występuje głównie jako produkt przetworzony w postaci różnego rodzaju wędlin i kiełbas, które zachwycają swoim smakiem i aromatem.
Zapach tradycyjnego mięsa jest całkowicie inny niż produktów, które na co dzień znajdziemy na sklepowych półkach, dodatkowo mięso tradycyjne wyróżnia się naturalną barwą. Różnica jest widoczna również przy sposobie przechowywania - mięsa tradycyjnie przygotowywane mają znacznie dłuższy czas przydatności do spożycia, nie potrzebują tak niskich temperatur, jak w przypadku zwykłego mięsa, które bez odpowiednich warunków przechowywania psuje się bardzo szybko.
Dlaczego warto wybierać tradycyjnie przygotowywane mięso?
Mięso tradycyjne, z którego przygotowywane są produkty o charakterze regionalnym, zachwycające swoim smakiem, pochodzi z bardzo dobrych hodowli. Wykorzystują one naturalną paszę bez GMO i sztucznych dodatków, zwierzęta podczas hodowli mają dostęp do wybiegów na świeżym powietrzu i rosną w znacznie wolniejszym tempie niż w komercyjnych hodowlach nastawionych wyłącznie na zysk. Mięsa tradycyjne pochodzą od zwierząt, u których nie stosuje się profilaktycznie leków i antybiotyków, co w Polsce jest bardzo popularnym rozwiązaniem.
Należy podkreślić, że spożywanie tego typu mięsa jest dla nas znacznie korzystniejsze niż wybieranie tego standardowego ze sklepowych półek. Nie przyswajamy wówczas chemicznych ulepszaczy i konserwantów, dzięki czemu możemy uchronić się przed nadciśnieniem, otyłością, cukrzycą. W szczególności mięsa naturalne polecane są dla dzieci, kobiet w ciąży i osób przewlekle chorujących, którzy potrzebują spożywania produktów wysokiej jakości.
Jak rozpoznać mięsa tradycyjne?
Mięsa tradycyjne przygotowywane powinny zawierać na opakowaniu opis składu oraz sposobu wytwarzania. Zazwyczaj znajdziemy tam również informację o tym, iż produkt jest ekologiczny. Tradycyjne mięsa poznamy po apetycznym wyglądzie i zapachu, pozbawionych chemicznych ulepszaczy. Warto również podkreślić, że wysoka jakość produktów idzie w parze z ceną - nie ma się co łudzić, że kupimy tradycyjne mięsa za niską cenę.
Więcej informacje
Sprawdź wędliny domowe przygotowywane według tradycyjnych receptur w rodzinnej masarni Wędliny z Dębiny